BERLIJN / DUITSLAND

 

Bijzondere plaatsen in Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. In oppervlakte is het één van de grootste steden van Europa. De stad heeft een bijzondere geschiedenis. Al jarenlang was het de belangrijkste stad van Duitsland en behoorde Berlijn tot de belangrijkste culturele steden van Europa. Berlijn heeft verschillende bloeiperiodes gekend, maar ook een aantal dieptepunten. De meest zwarte bladzijde uit de historie van Berlijn is de opkomst van het nazi-regime en de daarop volgende Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog is Berlijn niet alleen zwaar beschadigd geraakt, maar is er ook decennialang sprake geweest van een politieke en fysieke tweedeling. De gespannen situatie tussen het kapitalistische westen en het communistische Rusland heeft uiteindelijk geleid tot een tweedeling van Duitsland en Berlijn. Het hoogtepunt (of liever gezegd: het dieptepunt) werd bereikt toen de Oost-Duitsers met de Berlijnse Muur een vrijwel onneembare fysieke grens gemaakt hadden tussen de twee delen van Berlijn. Deze tweedeling heeft ervoor gezorgd dat de twee stadsdelen zich geheel onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld. Pas na de val van de Berlijnse Muur, in het jaar 1989, werd pijnlijk duidelijk wat communisme en armoede voor het oostelijke deel van betekent heeft.

 

De hereniging van Berlijn is het meest recente hoofdstuk in de Berlijnse geschiedenis en tevens een moment dat mede bepalend is voor hoe Berlijn er tegenwoordig uitziet. Na de val van de muur was er een soort van anarchie ontstaan. Het waren vooral alternatievelingen die destijds in Berlijn woonden. Zij hebben sindsdien een serieus stempel gedrukt op Berlijn. De afgelopen jaren zie je dat Berlijn meer gestroomlijnd wordt. De stad heeft door de manier waarop het zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft wel een heel eigen karakter gekregen. Zo is er bijna geen andere wereldstad waar kunst in alle mogelijke vormen nog zoveel ruimte heeft, waar de onroerend goed prijzen niet tot tot buitenproportionele hoogtes is gestegen en waar zoveel dynamiek is. De historie van Berlijn en de vibe van het moderne Berlijn zorgen voor een bijzondere stad, waar heel wat bijzondere plaatsen te ontdekken zijn.

Bijzondere plaatsen in Berlijn

Op deze site kun je de volgende bijzondere plaatsen in Berlijn bewonderen:
 
Berlijnse Muur
Dom van Berlijn
Hackesche Höfe
Holocaustmonument
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Tempelhof
 

Bijzondere plaatsen in Duitsland

Berlijn ligt in Duitsland. Wil je alle bijzondere plaatsen in Duitsland zien?
Ga dan naar onze Duitsland pagina!

MEER INFORMATIE OVER BERLIJN

Berlijn bezienswaardigheden top 10
Berlijn informatie
Berlijn tips
Berlijn top 10
Berlijn nieuws
Berlijn voor beginners

BERLIJN WEER & KLIMAAT

Berlijn klimaatinfo

BERLIJN OP STARTPAGINA.NL

Berlijn startpagina

 

   
 
Volg ons op Facebook

Via onze facebookpagina kun je op de hoogte blijven van updates van bijzondereplaatsen.nl, reageren op bijzondere plaatsen of jouw bijzondere plaatsen met ons delen!

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl