bijzondere plaatsen > België > Scheepsliften op het Centrumkanaal

SCHEEPSLIFTEN OP HET CENTRUMKANAAL

BELGIË

In totaal zijn er vier verschillende scheepsliften nodig om de totale hoogte van 68 meter te overbruggen. Drie van de scheepsliften overbruggen een hoogte van bijna zeventien meter en één iets meer dan vijftien meter. De liften zijn gebouwd aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Het centrumkanaal verbindt de Schelde en de Maas met elkaar. Door de bouw van de scheepsliften kon de bootreis tussen deze twee waterwegen aanzienlijk verkort worden. Het zijn tegenwoordig de enige nog werkende hydraulische scheepsliften ter wereld. Mede hierdoor zijn ze op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

 

Na de bouw van de scheepslift van Strépy-Thieu in 2002 werden de historische scheepsliften gerenoveerd. Tegenwoordig worden zo nog uitsluitend gebruikt voor de pleziervaart. In één van de scheepsliften is een expositie te vinden over de liften.

 
Meer informatie?

Scheepslift van Strépy-Thieu
wikipedia
Bergen (Mons)

Bergen bezienswaardigheden top 10

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl