bijzondere plaatsen > Turkije > Istanbul > Hagia Sophia

HAGIA SOPHIA

ISTANBUL

De Hagia Sophia soms ook wel geschreven als Aya Sofia is een voormalige kerk en een voormalige moskee die tegenwoordig dienst doet als museum. De Hagia Sophia behoort tot de mooiste gebouwen ter wereld en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De kerk is voor het eerst gebouwd in de tweede helft van de vierde eeuw maar werd hierna enkele malen herbouwd. Zijn huidige vorm kreeg de Aya Sofia in de veertiende eeuw nadat de koepel was ingestort en er grotere steunberen gebouwd werden om dit te voorkomen.

 

Nadat de Ottomanen de macht in het huidige Istanbul hadden overgenomen werd de kerk omgebouwd tot moskee. Gelukkig zijn hierbij niet veel van de originele details vernietigd maar slechts overgeschilderd waardoor ze vandaag de dag nog te zien zijn.

 
Meer informatie?

Hagia Sophia
Istanbul
Istanbul voor beginners
Istanbul bezienswaardigheden top 10

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl