bijzondere plaatsen > Turkije > Istanbul > Hagia Irene

HAGIA IRENE

ISTANBUL

De Hagia Irene is het onbekende zusje van de Hagia Sophia. Deze voormalige kerk is te vinden voor de hoofdingang van het Topkapi Paleis. Net als de Hagia Sophia is de Hagia Irene gebouwd in de vierde eeuw na Christus. Voordat de Hagia Sophia voltooid werd deed de Hagia Irene gebruikt voor diensten.

De huidige vorm van de Hagia Irene is ontstaan in de loop der eeuwen omdat de kerk meerdere malen verwoest is geweest. Soms door menselijke hand en soms door aardbevingen. Nadat de Ottomanen de macht in Istanbul hadden overgenomen verloor de kerk zijn oorspronkelijke doel.

 

Bijzonder feit is, dat de Hagia Irene nooit omgebouwd is tot moskee zoals alle andere geloofsgebouwen in de stad. Hierdoor zijn een aantal van de originele elementen zoals het kruis nog steeds te zien. Tegenwoordig wordt de voormalige kerk bijna uitsluitend gebruikt voor concerten en evenementen.

 
Meer informatie?

Hagia Irene
Istanbul
Istanbul voor beginners
Istanbul bezienswaardigheden top 10

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl