bijzondere plaatsen > Spanje > Toledo > Sinagoga de Santa Maria Blanca

SINAGOGA DE SANTA MARIA BLANCA

TOLEDO

In de Joodse wijk van Toledo hebben meerdere synagoges gestaan. Twee daarvan hebben de tand des tijds overleefd: de Sinagoga del Tránsito en de Sinagoga de Santa Maria Blanca. Deze laatstgenoemde is de oudste van de twee. De synagoge is rond 1180 gebouwd waarmee het een van de oudste nog bestaande synagoges van Europa is.

Inmiddels is het gebouw dat ooit als Sinagoga de Ibn Shushan weggezet is al lang geen synagoge meer. In het jaar 1391 zijn hier veel Joden vermoord en de rest is grotendeels weggejaagd. Niet veel later, waarschijnlijk in 1405 of 1411, werd de synagoge omgetoverd tot katholieke kerk waarbij het de naam Sinagoga de Santa Maria Blanca kreeg.

 

Bij de transformatie van synagoge tot kerk zijn er geen grote aanpassingen aan het gebouw gemaakt. Als je nu de Sinagoga de Santa Maria Blanca bezoekt dan zie je grotendeels het gebouw terug dat meer dan achthonderd jaar geleden weggezet is. Persoonlijk vinden we de Moorse stijl van binnen erg mooi.

 
Meer informatie?

Sinagoga de Santa Maria Blanca
Toledo voor beginners
Toledo in één dag
Toledo informatie

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl