bijzondere plaatsen > Spanje > Toledo > Museo del Greco

MUSEO DEL GRECO

TOLEDO

Toen de Griekse schilder Domenikos Theotokopoulos vanuit Kreta naar Toledo kwam was dat eigenlijk om alleen maar het altaarstuk van het klooster Santo Domingo el Antiguo te schilderen. Het beviel hem zo goed in Toledo dat hij de rest van zijn leven hier bleef en een groot aantal kunstwerken schilderde, vooral in opdracht van kerken.

In Toledo kreeg hij al snel de bijnaam El Greco, wat letterlijk 'De Griek' betekent. Tegenwoordig is dit de naam waaronder deze begaafde schilder bekend staat. Hij schilderde vooral scenes en portretten die een religieus karakter hebben. Zijn stijl valt onder de noemer 'maniërisme' wat een stroming uit de late renaissance is.

 

Om de kunstenaar te eren heeft men een woning in Toledo omgebouwd tot een museum dat gewijd is aan het leven en de werken van El Greco. Naast belangrijke werken van El Greco zoals El Apostolado, Sam Bernardino, El Redentor en Vista y plano de Toledo zijn er ook veel kunstwerken van beeldhouwers en andere schilders te zien.

 
Meer informatie?

Museo del Greco
Toledo voor beginners
Toledo in één dag
Toledo informatie

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl