bijzondere plaatsen > Noorwegen > Bergen > Bryggen

BRYGGEN

BERGEN

Bryggen is een historisch stadsdeel van Bergen. Het betref een aantal Hanze-handelshuizen die in prima staat zijn en als het gezicht van de stad Bergen gezien mogen worden. De historische waarde die deze handelshuizen hebben heeft Bryggen een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO bezorgd. Hopelijk is hierdoor deze plek nog vele eeuwen te bewonderen.

De meest opvallende panden zijn die aan de handelskade staan. Bryggen is in de veertiende eeuw gebouwd toen Duitse kooplieden van Bergen een handelsknooppunt gingen maken. Bergen werd hierdoor één van de Hanze-steden en groeide zelfs uit tot de belangrijkste stad van Noorwegen. Inmiddels heeft Oslo die rol overgenomen.

 

Om brand te voorkomen mocht er geen vuur gestookt worden in de panden. Niet om te koken, maar ook niet om de panden te verwarmen. Toch was niet te voorkomen dat de panden meerdere malen vrijwel geheel platbrandden, in 1702 en in 1955. De huidige houten handelspanden zijn dus herbouwd in de oude stijl, maar stammen eigenlijk uit de vorige eeuw.

 
Meer informatie?

Bergen bezienswaardigheden top 10
Bergen in één dag
Bergen informatie
Bergen voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl