bijzondere plaatsen > Nederland > Amsterdam > De Oude Kerk

DE OUDE KERK

AMSTERDAM

De Oude Kerk is het oudste gebouw in de stad Amsterdam. De kerk ligt aan de grachten aan het oudekerksplein. De kerk werd in 1306 in gebruik genomen en was de belangrijkste kerk van Amsterdam tot de komst van de Nieuwe kerk in de 15e eeuw. Tot en met 1578 was de kerk een Rooms-katholieke kerk.

De Oude Kerk is een voorbeeld van de gothische bouwstijl zoals die gebruikt werd in de middeleeuwen in de Nederlanden. De kerk staat op lichte heipalen in de drassige Amsterdamse grond. De gewelven van de kerk zijn gemaakt van hout. Deze houtconstructie is in de kerk zelf nog goed te zien.

 

In de Oude Kerk liggen diverse rijke burgers van Amsterdam begraven. Op de oude graven is de rijkdom van de stad goed af te lezen. Rijke bestuursleden van VOC en de WIC vind je terug in de kerk. Het beroemdste graf is die van Jacob van Heemskerk, de ontdekkingsreiziger die samen met Willem Barentz een noordelijke route naar IndiŽ wilde ontdekken.

 
Meer informatie?

De Oude Kerk
Amsterdam voor beginners
Amsterdam
Amsterdam bezienswaardigheden

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl