bijzondere plaatsen > MacedoniŽ > Ilindenmonument

ILINDENMONUMENT

MACEDONIň

Het Ilindenmonument dat ook wel bekend staat onder de naam Makedonium is een bijzonder monument op een heuvel net buiten de stad Kusevo. Het monument is opgedragen aan de Macedonische opstandelingen die tijdens de Ilindenopstand de dood vonden. Dit is ťťn van de belangrijkste opstanden in de Macedonische geschiedenis.

Ondanks dit feit zou het meer dan zeventig jaar duren voordat er een monument voor deze verzetshelden zou komen. Het bijzondere monument is ontworpen door de architecten Jordan Grabulovski en Iskra Grabulovska. Over de precieze voorstelling van het monument zijn veel verschillende theorieŽn.

 

De buitenzijde van het Ilindenmonument is al een waar kunstwerk op zich maar de binnenzijde maakt het verhaal compleet. De verschillend gekleurde glas-in-loodramen zorgen voor een bijzondere lichtval in de Makedonium. Hierdoor ziet de binnenzijde van het monument er op ieder moment van de dag weer anders uit.

 
Meer informatie?

Ilindenmonument
MacedoniŽ bezienswaardigheden
MacedoniŽ informatie
MacedoniŽ voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl