bijzondere plaatsen > KroatiŽ > Paleis van Diocletianus

PALEIS VAN DIOCLETIANUS

KROATIň

Het paleis van Diocletianus vind je in de binnenstad van de Kroatische stad Split. De Romeinse keizer Diocletianus bouwde dit paleis aan het water van de Adriatische zee en bleef hier tot aan zijn dood wonen. Het paleis was opgezet als een Romeins leger kamp. Een groot vierkant ommuurd terrein met vier toegangspoorten en diverse gebouwen voor de keizer en zijn entourage.

Na de dood van Diocletianus raakte het paleis in verval. De open ruimtes in het paleis werden opgevuld met huizen en op veel plaatsen werden zelfs de oude zuilen gebruikt als basis voor nieuwe gebouwen. Dit maakt het oude paleis nu een onderdeel van de oude stad. Je kunt duidelijk de zuilen en de oude stadspoorten zien. In de oude gewelven zijn nu winkels gevestigd.

 

Een van de opvallend bewaard gebleven bouwwerken is de kathedraal van de heilige Domnius. Dit bouwwerk in het oude paleis was bedoelt als mausoleum voor Diocletianus zelf. Het heeft ook nog steeds een sterk Romeins karakter. De vorm en de tekeningen en de verschillende afbeeldingen zijn een mengeling van middeleeuwse en Romeinse kunst.

 
Meer informatie?

Paleis van Diocletianus
Split
KroatiŽ voor beginners
KroatiŽ bezienswaardigheden top10

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl