bijzondere plaatsen > ItaliŽ > VenetiŽ > San Marcoplein

SAN MARCOPLEIN

VENETIň

Het San Marcoplein is het beroemdste plein van VenetiŽ. Het plein is vernoemd naar de gelijknamige basiliek en naar de in de basiliek begraven beschermheilige San Marco. Vroeger was dit het kloppende financiŽle hart van de stad. Naast de basiliek is hier ook het Dogepaleis, een klokkentoren en de Campanille.

Het San Marcoplein bestaat eigenlijk uit drie gedeeltes. Het Piazza San Marco, het Piazetti San Marco en het Piazetta dei Leoncini. Het Piazetti San Marco is het plein aan de zeekant. Hier grenst het Dogepaleis en de bibliotheek aan. De ingang vanaf de zee wordt geflankeerd door twee hoge zuilen met o.a. de patroonheilige van de stad, San Marco, erop.

 

Omdat het plein slechts een klein stukje boven de zeespiegel ligt komt het plein regelmatig onder water te staan. Met het stijgen van de zeespiegel gebeurt dit steeds regelmatiger. Bij springvloed en extreme hoogwaterstanden kan het plein onder water komen te staan. Plankjes, loopbruggetjes of zelfs afsluiting van het plein zijn de oplossingen die gebruikt worden.

 
Meer informatie?

San Marcoplein
San Marcoplein
de hoogtepunten van VenetiŽ
VenetiŽ voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl