bijzondere plaatsen > ItaliŽ > VenetiŽ > Basilica San Marco

BASILICA SAN MARCO

VENETIň

De Basilica San Marco, of te wel de Basiliek van San Marco is een van de belangrijkste gebouwen in de stad VenetiŽ. De beschermheilige van de stad, San Marco ligt hier op deze plaats begraven. De gevel van de kerk bestaat uit vier kleinere en een grote romaanse boog met diverse koepeltjes en torens. De kerk is zowel aan de binnen en buitenkant overdadig versierd.

De binnenkant van de kerk is erg mooi. Vooral het plafond is prachtig. Het hele plafond is versierd met mozaÔek. Onder andere wordt hier natuurlijk San Marco, de evangelist Marcus afgebeeld. Zijn sacrofaag vind je achter het altaar. De afbeeldingen zijn met gekleurde en goudkleurige steentjes gemaakt. Op de vloer is vooral marmer gelegd.

 

Bovenop het dak van de basiliek staan vier paarden. Deze paarden werden uit Constantinopel meegenomen na de vierde kruistocht. De Venetianen versloegen zo een geduchte concurrent en namen de paarden mee als bewijs van de overwinning. Op het dak kun je ook goed zien hoe de basiliek aan het verzakken is. De ooit zo rechte muren staan schots en scheef.

 
Meer informatie?

Basilica San Marco
Basilica San Marco
de hoogtepunten van VenetiŽ
VenetiŽ voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl