bijzondere plaatsen > IsraŽl > Jeruzalem > Tempelberg

TEMPELBERG

JERUZALEM

De berg Moria is een heuvel binnen de oude stad Jeruzalem. Vanwege de vroegere aanwezigheid van een belangrijke joodse tempel (vermoedelijk zelfs twee achtereenvolgende tempels) heeft de heuvel de naam Tempelberg gekregen. Volgens het Joodse geloof zou Abraham hier zijn zoon Isaak moeten offeren in opdracht van God.

Het vernietigen van de Tweede Tempel, die ook wel Tempel van Herodes genoemd wordt, door de Romeinen in het jaar 70 wordt door de Joodse gemeenschap als desastreus. Het enige Joodse overblijfsel van de Tempelberg is de Westmuur. Nadat de moslims in 630 de Tempelberg veroverden bouwden ze een houten moskee op de Tempelberg.

 

In 630 wordt de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg weggezet. Deze moskee geldt tegenwoordig als de op twee na belangrijkste heilige plaats binnen de islam. In 681 bouwen de moslims de Rotskoepel centraal op de Tempelberg. Tien jaar later wordt de Kettingkoepel ernaast gebouwd.
Als niet-moslim kun je de Tempelberg alleen op bepaalde tijden bezoeken.

 
Meer informatie?

De Tempelberg
Jeruzalem informatie
Jeruzalem bezienswaardigheden
Jeruzalem voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl