bijzondere plaatsen > IsraŽl > Jeruzalem > Hurva-synagoge

HURVA-SYNAGOGE

JERUZALEM

In het jaar 1856 bouwden Poolse Joden de Hurva-synagoge naar een ontwerp van Assad Effendi. De fraaie koepelsynagoge was met een hoogte van ruim 25 meter op dat moment ťťn van de hoogste gebouwen in Jeruzalem. Beis Yaakov, zoals de synagoge ook benoemd wordt, was jarenlang ťťn van de belangrijkste synagogen van de stad.

Het jaar 1948 was een rampzalig jaar voor de Hurva-synagoge. Op dat moment was de Arabisch-IsraŽlische Oorlog van 1948 aan de gang en de synagoge was voor de Hagana een strategisch belangrijk gebouw, De Hagana was een anti-Brits zionistisch-Joodse paramilitaire organisatie. De Britten bliezen daarom het gebouw op.

 

Plannen om een nieuwe synagoge te bouwen kwamen maar niet van de grond. Wel heeft men in 1977 de grote boog gereconstrueerd de als gedenkteken diende. Pas tussen 2005 en 2010 werd de fraaie Hurva-synagoge herbouwd. Deze is ook door toeristen te bezoeken. Als bonus krijg je vanaf het dak een fraai uitzicht over het oude Jeruzalem.

 
Meer informatie?

Hurva-synagoge
Jeruzalem in 12 uur
Jeruzalem bezienswaardigheden
Jeruzalem voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl