bijzondere plaatsen > Frankrijk > Vestingmuren van Neuf-Brisach

VESTINGMUREN VAN NEUF-BRISACH

FRANKRIJK

Neuf Brisach is een van de weinige steden die volledig werden gevormd en ontworpen door de huisarchitect van Koning Lodewijk de XIV, Vauban. Na de Vrede van Rijswijk kwam het dorpje Brisach op het Duitse grondgebied te liggen. Dit zorgde voor een gat in de Franse verdediging en dus werd het nieuwe Brisach, Neuf-Brisach opgericht na een ontwerp van Vauban.

Vauban was de huisarchitect van Lodewijk De XIV als het ging om vestingen. Hij bouwde forten en verdedigingswerken met een typische vorm met diverse aarde wallen in een puntige ster vorm rondom al bestaande steden. Neuf-Brisach is een van de best bewaard gebleven vestingwerken en een van de weinige die vanaf de grond af aan ook door Vauban ontworpen is.

 

Wie Neuf-Brisach door een van de vier toegangspoorten binnenkomt ziet direct het strategisch karakter van de stad. De straten zijn aangelegd in een patroon van rechte lijnen met in het midden een groot plein voor de soldaten om bijeen te komen. Aan de rand van de stad,tegen de muren, vind je nog de oude kazernes en het echte fort. Hier is nu een Vauban museum gevestigd.

 
Meer informatie?

Vestingmuren van Neuf-Brisach
Neuf-Brisach
Neuf-Brisach
Frankrijk voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl