bijzondere plaatsen > Frankrijk > Abdij van Fontevraud

ABDIJ VAN FONTEVRAUD

FRANKRIJK

De Abdij van Fontevraud ligt in het Franse dorpje Fontvraud-l’abbaye. Deze abdij staat bekend als het best bewaarde kloostercomplex ter wereld. De abdij is gesticht in het begin van de twaalfde eeuw. Uniek aan dit kloostercomplex is dat er zowel mannen als vrouwen woonden. Het hoofd van de abdij is altijd een vrouw geweest wat vrij bijzonder is.

De mannen woonden in het Sint Johannesklooster en de vrouwen in het Onze-Lieve-Vrouweklooster. Op het terrein waren nog twee klooster te vinden; het Saint-Lazare klooster voor de melaatsen en het Sinte Magdalenaklooster voor de zondige vrouwen. Van het ooit zo immense complex is niet alles bewaard gebleven.

 

Het was tijdens de Franse revolutie dat een groot deel van het klooster en de bijgebouwen werden verwoest en geplunderd. Later diende het complex als gevangenis om uiteindelijk in 1963 aan het Franse Ministerie van Cultuur werd geschonken. Tegenwoordig doet een deel het complex dienst zalencentrum en is de rest opengesteld voor het publiek.

 
Meer informatie?

Abdij van Fontevraud
wikipedia
Frankrijk

Frankrijk voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl