bijzondere plaatsen > Engeland > Londen > Koninklijk Observatorium van Greenwich

KONINKLIJK OBSERVATORIUM VAN GREENWICH

LONDEN

De nulmeridiaan, die het nulpunt vormt van ons systeem om de lengtepositie op het graadnet van de aarde aan te duiden, loopt dwars door het observatorium van het Londense stadsdeel Greenwich. Het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Royal Observatorium) is dan ook een populaire bezienswaardigheid van Londen.

Het Koninklijk Observatorium van Greenwich stamt uit het jaar 1675 en was het eerste speciaal gebouwde onderzoeksstation van Engeland. Tegenwoordig doet het dienst als museum van astronomische instrumenten en navigatiemiddelen. Tegen betaling kun je dit museum bezoeken en letterlijk op de nulmeridiaan staan.

Vanaf het observatorium wordt door middel van een groene laserstraal aangeduid waar de nulmeridiaan ligt. Op de muur bij de klok van de Shephard poort kun je standaard lengtematen zien zoals ze in Engeland gebruikt worden (1 yard, 2 feet, 1 foot, 6 inches en 3 inches. Hier wordt ook de Greenwich Mean Time bepaald, waar alle klokken ter wereld op afgestemd worden.

 
Meer informatie?

Koninklijk Observatorium van Greenwich
Greenwich
wikipedia
Londen voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl