CYPRUS

BIJZONDERE PLAATSEN

Cyprus

Cyprus is een eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Geografisch gezien behoort het land tot AziŽ, maar vanwege culturele en politieke redenen wordt het land toch meestal tot Europa gerekend. Cyprus is lid van de Europese Unie, maar niet van de NAVO. Het land is tot 1960 een Britse kroonkolonie geweest en wordt sinds de jaren zeventig gedeeltelijk bezet door Turkije waardoor en een Noord- en een Zuid-Cyprus is ontstaan. Om de vrede te bewaren tussen deze twee delen van het eiland is er een safe-zone ingesteld, deze staat bekend als de Groene Lijn of de VN-Bufferzone. Deze zone verdeelt onder andere de hoofdstad Nicosia in twee stukken.

Het merendeel van de bijzondere plaatsen op Cyprus hebben echter een veel oudere oorsprong. Het eiland heeft namelijk in de Griekse en Romeinse periode een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Er zijn overal op het eiland dan nog resten van tempels, kerken, kloosters, steden en andere historische bezienswaardigheden te vinden. De belangrijkste zijn te vinden langs de zuidoostkust van Cyprus, maar ook in de verschillende steden en in het Troodosgebergte kom je allerlei bezienswaardigheden en bijzondere plaatsen tegen. Bijzonder om te zien is dat de geloofsgebouwen op het eiland door de eeuwen heen soms meerdere malen van functie zijn veranderd. Van kerk naar moskee en weer terug.

 

Bijzondere plaatsen

Wat een plaats bijzonder maakt is voor ieder mens verschillend. Voor de ťťn moet een bijzondere plaats in eerste instantie "mooi" zijn, voor de ander kan het een bepaalde herinnering zijn die een plaats bijzonder maakt. De definitie "bijzondere plaats" is daarom ook niet duidelijk te omkaderen. Op deze site plaatsen wij, Jeroen en Patrick, de plaatsen die we de moeite waard vinden om te delen. Dat kan een dorp zijn, een plein, een boulevard, een park, een natuurgebied, een meer, een strand, een bouwwerk of complex, een woestijn, een wandelgebied, een berg, een kasteel, een hotel, een historische plek..... ga zo maar door. Soms is het locatiegebonden of iets bijzonder is. Een boom in een bos is bijvoorbeeld niet per definitie bijzonder, maar dezelfde boom kan midden op een kale zoutvlakte ineens heel bijzonder zijn.

Bijzondere plaatsen in Cyprus

Cyprus kent een vrij gevarieerd aanbod van bijzondere plaatsen. Een redelijk groot deel van de bijzondere plaatsen in Cyprus hebben een historisch karakter.

Woord & beeld

Voor de site bijzondereplaatsen.nl is gekozen voor een concept  waarbij meer ruimte is voor foto's en minder voor tekst. Vaak geven beelden een veel duidelijkere impressie dan woorden. Ter ondersteuning van de beelden is er gekozen voor een beperkte hoeveelheid ondersteunende tekst. Voor achtergrondinformatie verwijzen we via de verwijzingen linksonder op iedere pagina naar officiŽle sites, informatieve sites en sites over de streek, het eiland, het dorp, de stad of het land.

BIJZONDERE PLAATSEN IN CYPRUS

Agios Lazaros
Agios Neofytos klooster
Arab Ahmet
Baden van Aphrodite
Beschilderde kerken in het Troodosgebergte
Cedervallei
Choirokoitia
Chrysorrogiatissa klooster
Hadjigeorgakis Kornesios huis
Hagia-Sophia kathedraal van Nicosia
Kaap Greco
Kasteel van Kyrenia
Kasteel van Limassol
Kato Pafos
Kolossi
Kourion
Kykkos
Lala Mustafa Pascha Moskee
Lara Beach
Palaipafos
Salamis
Timios Stavrosklooster

ALLE BIJZONDERE PLAATSEN OP DEZE SITE

Overzicht van alle bijzondere plaatsen

 

   
 
Meer Cyprus?

alles over Cyprus
Cyprus als winterzonbestemming
Cyprus bezienswaardigheden top 10

Cyprus voor beginners

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl