bijzondere plaatsen > BosniŽ en Herzegovina > Stari Most

STARI MOST

BOSNIň EN HERZEGOVINA

De oude brug van Mostar, de Stari Most is gelegen in Mostar en loopt over de rivier de Neretva. De brug is vooral bekend door de vernietiging in de Joegoslavische burgeroorlog in 1993. De beelden van de eeuwenoude brug die werd opgeblazen gingen de hele wereld over. Kroaten en BosniŽrs redetwisten nog steeds over wie de brug nu uiteindelijk opblies.

In 2001 werd onder leiding van UNESCO, die de brug op hun werelderfgoedlijst hadden staan, de brug herbouwd. In rivier werden de originelen stenen opgediept. Deze werden zo veel mogelijk gebruikt om de oude brug te herbouwen. Toch zie je vrij duidelijk dat het een reconstructie is. Alleen de stenen die de straat over de brug heen vormen zijn duidelijk erg oud.

 

Bovenop de brug bevindt zich het clubhuis van de brugspringers. Al sinds de 17e eeuw bewezen de jonge mannen van Mostar hun moed door van de brug af te springen. Sinds 1998 wordt ieder jaar een schoonspring wedstrijd georganiseerd waarbij men van de brug af in de rivier springt. Rondom de oude brug vind je de oude stad van Mostar.

 
Meer informatie?

Stari Most
mooiste dorpjes van BosniŽ en Herzegovina
BosniŽ en Herzegovina bezienswaardigheden
BosniŽ en Herzegovina klimaatinfo

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl