bijzondere plaatsen > BelgiŽ > IJzertoren

IJZERTOREN

BELGIň

De IJzertoren staat in de plaats Diksmuide, aan rivier de IJzer. De oorspronkelijke toren is ingewijd in 1930. In het jaar 1946 werd deze toren door middel van dynamiet opgeblazen. De nieuwe IJzertoren is gebouwd van 1952 tot 1965. De toren is het hoogste vredesmonument van Europa.

In de 84 meter hoge toren is een museum gevestigd, dat verdeeld is over maar liefst 22 verdiepingen. Boven op de toren is een uitzichtplatform dat je een prachtig uitzicht biedt over Diksmuide en de omgeving. Jaarlijks wordt het museum door meer dan 100.000 mensen bezocht.

 

De IJzertoren wordt naast een vredestoren vooral ook als nationalistisch symbool gezien. De afkortingen AVV-VVK ("alles voor Vlaanderen - Vlaanderen voor Kristus") zeggen in die zin al genoeg. Ieder jaar op 11 november vindt hier IJzerbedevaart plaats. Tegenwoordig heeft deze bedevaart geen politiek karakter meer.

 
Meer informatie?

IJzertoren
wikipedia

Diksmuide
alles over BelgiŽ

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl