bijzondere plaatsen > België > Groot Begijnhof Leuven

GROOT BEGIJNHOF LEUVEN

BELGIË

De Vlaamse stad Leuven telt twee begijnhoven: het Klein Begijnhof en het Groot Begijnhof. Het Groot begijnhof is ook bekend onder de naam Begijnhof Ten Hove. Het is één van de grootste en best bewaarde begijnhoven van de Benelux. Tegenwoordig wonen er geen begijnen meer, maar is het begijnhof eigendom van KU Leuven, de lokale universiteit.

Het Groot Begijnhof doet nu dienst als universitair woonerf, nadat er eeuwenlang begijnen hebben gewoond. Begijnen zijn semi-religieuze vrouwen die wel de gelofte van kuisheid afgelegd hebben, maar geen afstand doen van aardse bezittingen. Een begijnhof is een woongemeenschap voor begijnen.

 

Het Groot Begijnhof van Leuven is rond 1232 gesticht. Tot eind vorige eeuw hebben er onafgebroken begijnen gewoond. Sinds 1998 staat het Groot Begijnhof op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het behoort tegenwoordig tot de best bezochte bezienswaardigheden van Leuven.

 
Meer informatie?

Groot Begijnhof Leuven
wikipedia

Leuven informatie
Leuven informatie

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl