bijzondere plaatsen > Nederland > Kamp Westerbork

KAMP WESTERBORK

NEDERLAND

Binnen de Nederlandse geschiedenis neemt het voormalige Kamp Westerbork een sombere rol in. Deze plek in de provincie Drenthe staat bekend vanwege de rol als doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk was het kamp in 1939 door de Nederlanders gebouwd met als doel om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen.

Sinds de nazi's het kamp op 1 juli 1942 overnamen heeft Kamp Westerbork een totaal andere rol gekregen. Hier werden Joden en in veel kleinere aantallen Roma naartoe getransporteerd. Van hieruit werden de meesten per trein gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Veel gedeporteerden werden daar door de nazi's gedood, puur vanwege hun afkomst.

 

Kamp Westerbork is inmiddels grotendeels afgebroken. De plek is nu een grote grasoppervlakte waar herinneringsmonumenten en restanten zoals de voormalige commandantswoning te zien zijn. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een museum ingericht en kun je unieke filmbeelden zien uit de tijd dat ruim honderdduizend mensen van hieruit gedeporteerd werden.

 
Meer informatie?

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Drenthe bezienswaardigheden

Bijzondere plaatsen.nl

voorpagina
alle bijzondere plaatsen
over deze site
links

 

Disclaimer
De informatie die op www.bijzondereplaatsen.nl gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. Alles over ons cookiebeleid is terug te vinden op onze pagina over cookies.

Copyright/auteursrecht
Alle teksten op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door bijzondereplaatsen.nl